
Malum, gündem meseleleri arasında yer alan önemli konulardan biri olarak “Yarı Başkanlık Sistemi” de konuşulmakta. Hatta yapılan halkoyu ile cumhurbaşkanlığı seçiminin akabinde resmi olmasa da yarı başkanlık sistemine adım atılmış olundu.
Sistemi anlamak için öncesinde başkanlık sistemine bir bakmak gerekiyor. Başkanlık sistemi dediğimizde, en iyi örnek olarak ilk akla gelen Amerika’dır. Fakat bu sistem, bildiğimizin dışında, daha farklı örnekleri ile ABD den başka Azarbeycan’dan Venezuella’ya; İran’dan Endenozya’ya; Güney Kore’den Ekvador’a kadar, kendi kültürlerine göre bazı hususlarda değişiklik göstermekle beraber 41 ülkede uygulanmaktadır.
Yasama ve yürütme parlamenter sistemdeki gibi iç içe değil bizatihi ayrı ayrı işlemekte, başkan ve yasama iki paralel yapı gibi çalışmakta, başkan tek başına yürütme organı olmasına karşın yasamaya da karışamamakta fakat görev süresince hiçbir müdahaleye maruz kalmadan görevini sürdürmektedir.
Bunların, yasama ve yürütmenin ayrı olduğu için birbirlerini denetlemesi, doğrudan halk tarafında seçildiği içi daha demokratik olması, hızlı karar mekanizması ile kararları ivedilikle işleme koyması, sabit ve müdahale edilmeden devam eden bir görev süresinin olmasında dolayı daha avantajlı görünmesine karşın;
Otoriter rejimlere kapı araladığı ve diktatörlüğe kadar giden bir sürecinde başlangıcı olabileceği ve dünyadaki kötü örnekleri ile de dezavantaj ve hatta demokrasisi tam oturmamış ülkeler için kesinlikle düşünülemez olarak da görülmekte ve eleştirilmektedir.
Yarı başkanlık sitemine baktığımızda ise, Fransa, Cezayir bağımsızlık savaşında 1958 de bu sisteme geçmiş, başkanlık sistemine göre daha olumlu olarak bahsedilmekle birlikte Suriye, Rusya, Portekiz, Finlandiya ve Namibya’da uygulanmaktadır.
Yarı başkanlık sisteminde: yürütme gücü, halk tarafından seçilen devlet başkanı ile meclis güvenine dayanan hükümet başkanı ile paylaşılır. Ancak fiili olarak yürütmenin başı devlet başkanıdır. Yasama ve yürütmenin işbirliği içinde çalışıldığı kesin kuvvetler ayrılığının olmadığı bir hükümet sistemi görülmekte, cumhurbaşkanı genel oy ile halk tarafında seçilmekte, parlamento hükümeti denetleme ve düşürebilme yetkisine sahip olduğu halde, cumhurbaşkanına karşı herhangi bir denetleme yetkisi bulunmamaktadır.
Sonuçta, içinde bulunduğumuz parlamenter sisteme karşın, halkın direk seçtiği cumhurbaşkanını yürütme görevinde oldukça yüksek yetkilerle donatmakta ve görev sahasını genişletmekle beraber sembolik değil, aktif olmasını sağlamaktadır.
Bu bir siyasi elbisedir. Türkiye’ye uyar mı uymaz mı şimdiden bir şey demek, sadece yaşadığımız sistemi, anlamadığımız ya da anlamaya çalıştığımız bir yenilik karşında korumaktan ibaret kalır. Elbette ki her sistemin artıları ve eksileri vardır. Önemli olan artıları fazla, faydası çok olandır. Bunun yanında halkı ezmeden, acı tecrübeler yaşatmadan doğru ve uygulanabilir bir şekilde sistemi oturtabilmektir.
- "ETCEP" BİR TOPLUMSAL YOK OLUŞ HİKAYESİ
- Meritokratik den Meritokrasiye
- Aşurenin aşı mı, tası mı daha sevap ?
- Bir Hikayenin Günümüze Yansıması
- Yerine Değil Hükmüne Binaen
- Zulmün Mantalitesi
- İNANCIN RESMİ
- Kimliksiz
- Diriliş İçin Mücadele
- Karanlıktan aydınlığa kalkışma hareketi
- Gücün En Etkin Silahı
- Her Şey O'na Emanet
- Ramadan alesta ya sen!
- Kutlu doğum ve Ruhbanlaşma Temayülü
- Sakat bir anlayışın etki-i tesirinde “ikra”
- Yaşamak Sanattır Işığını Düşünceden Alır
- Yarı Başkanlık
- Umre Dönüşü
- Seçim bir irade-i akıldır.
- Kurban Yalnış Bilinen Bir Kavram
- Tekerrürün tekerine çomak sokmak
- Anarşi ve terör ayrımının kesiştiği nokta
- Kadir gecesini kadri…
- Doğu Türkistan yanılsaması
- Dünya yetimler günü
- Oruç mu?
- Babalar günü mü dünü mü
Halil ÖZKAN
ANTİK ÇAĞ OYUNLARINDA KEMİK ALETLERİN KULLLANIMI
YENİMuharrem ÇİFCİBAŞI
ÇOCUKLUĞUMUN ŞEHRİNİ ARADIM
YENİMuhammed Safa ULUSOY
ÖTELERDEN BİR SES
YENİSelçuk Hüseyin DEMİRTAŞ
Demokrasi Amaç mıdır? Yoksa Araç mı?
YENİMansur Esen
ÇANAKKALE 1915 ZAFER mi?..Sedat ÇAĞLAR
ÇANAKKALEDE NELER YAŞANDI
YENİAbdullah Güven
"ETCEP" BİR TOPLUMSAL YOK OLUŞ HİKAYESİ
YENİTuğba Doğan
BEKLEYENLER MASASINDA MUHAMMED SAFA ULUSOY
YENİMustafa Beyaz
Eğitime siyaset müdahale ederse!Nizamettin Yıldız
HIDIRELLEZ VE 1 MAYISErtuğrul YAĞIZ
MHP'nin Niğde Mitinginden Sonra Dikkat Çeken NotlarBayram AKTAŞ
B’Aşka NiyetliBehlül Yasin Aksoy
DARBEDEN NOTLAR.. BU YAZIYI İYİ OKUYUN!Savaş ÖREN
EN DOĞRU REHBERDEN ÖĞÜTLERMUHAMMED SAFA ULUSOY
Sokağa çıkamıyoruz ama evde de kalamıyoruz!
Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Tasarım & Yazılım : Networkbil.net
UmutFM.com.tr